Hibe desteği nedir ve devlet teşviklerinden nasıl faydalanılır?

Yeni Girişimci ve yatırımcıların en çok ilgi duyduğu konulardan biri haline gelen devlet teşvikleri nedir? Nasıl faydalanılır? Hibe ve kredi arasındaki fark nedir?

Hibe ve kredi arasındaki fark nedir?

 

Hibe kamu kuruluşları tarafından işletmelere, kar amacı gütmeyen kuruluşlara ve yeni girişimcilere verilen geri ödemesi olmayan yani ‘’karşılıksız’’ ödenen paradır. Türkiye’nin ekonomisinin kalkınması, üretimin ve sektörlerin güçlendirilmesi, ihracat paylarının artırılması amacıyla devlet, birçok alanda ve farklı birçok kurum aracılığı ile hibe destekleri sağlamaktadır.

 

Krediler ise tamimiyle geri ödeme şartı ile bankalar aracılığı ile alınan paradır. Gerekli görüldüğü durumlarda devlet teşviki adı altında da anlaşmalı bankalar aracılığı ile teşvik veren bazı kurumlar işletmelere uygun geri ödemeli kredi desteği sağlamaktadır.

 

Devlet teşviki nedir? 

 

Devlet teşviki, bir ülkenin ekonomik büyümesi, kalkınması ve istihdamın artması adına yatırımcı ve girişimcilere yapılan yatırımlar olarak genellenebilir. Bölgenin gelişmesinde büyük bir ivme yaratan yatırımlar sonucu, ham madde, eleman, malzeme gibi ihtiyaçlar doğar. Dolaysıyla yatırım nerede yapıldıysa o bölgeye artı değer katar. İstihdam oluştuğundan işsizlik oranı azalır, ödenen vergilerle ekonomik kalkınma gerçekleşir. Bu nedenle de devlet, yatırımcı ve girişimcilere “hibe” vererek destek olur. Kredi ise geri ödemeyi talep eder. Sıfır faiz ya da faizsiz, yatırımcı ya da girişimciye verilen, kredi miktarı uzun vadede geri ödenir.  Ancak bu noktada sadece alınan anaparayı geri ödersiniz. Hibe nedir devlet teşviki nedir gibi konuların üzerinden geçtikten sonra gelin hibe kime verilir, hangi kuruluşlar kredi ve hibe fırsatları sunar, kimler bundan yararlanabilir göz gezdirelim… 



Devlet teşviklerinden nasıl faydalanılır?

 

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir; hibe ve kredi veren özel ya da devlete bağlı pek çok kurum ve kuruluş mevcut. Geri ödemesiz hibe desteği veren kuruluşlar alanları bakımından farklılık gösterdikleri gibi destek oranları da değişebilmektedir. Bu kurumların başında; tarım ve kırsal kalkınma alanında TKDK, Kalkınma Ajansları; Girişimcilik, AR-GE-üretim ve ihracat konularında ise KOSGEB, TÜBİTAK, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı gibi kurumları sayabiliriz.

Bu kurumların ana hedefi, gerek Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Fonları ile desteklenecek Programları uygulamak bu doğrultuda, girişimci ve yatırımcıları desteklerken, hali hazırda kayıtlı olan işletmelerin de gelişmesini sağlamak gerekse yurt içindeki işletmelerin büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunmaktır. Yani tüm bu destek kurumlarının nihai amacı, yalnızca yeni girişimcilere değil; hali hazırda var olan işletmelere de destek vermektir. Bu kurumlar Avrupa Birliği kriterlerine uygun çalışma koşullarını yerine getirerek, en son teknolojilerle üretim yapması ve bu doğrultuda maksimum verim almasına, markalaşmasına, dünyaya açılmasına ön ayak olmaktadır.

 

Hibe programlarına başvuru koşulları nelerdir?   

 

Herhangi bir kuruma hibe destekleri konularında başvurmanız için yeni kurulmuş bir işletme olmanı, kurulu bir işletme iseniz üretim yapıyor olmanız, üretim yapıyorsanız gelişmeye yönelik projelerinizin söz konusu olması, ihracatınızı artırmak için yurt dışına yönelik faaliyetlerde bulunmanız beklenir. Bu kurumlar, yüzde 70’lere varan hibe desteğini ilgili proje çağrılarında veya programlar kapsamında sağlıyor.

 

BÜLTEN

Haberdar olmak için lütfen e-posta adresini giriniz

Kategoriler

Müşteri Memnuniyeti

Güvenli Hizmet

Yılların Tecrübesi

Tam Destek